Op een koude winterdag kan je prima naar locaties zoals bijvoorbeeld de Zaanse Schans. Vaak is het op dit soort dagen wat rustiger met mensen, waardoor je wat meer tijd hebt om foto’s te maken.

Dit keer heb ik geprobeerd om de foto’s een beetje een klassieke look mee te geven. Als je vanuit het dorp de zaanse schans op loopt vind je bijna direct aan je rechterhand dit huisje. 

Als je op de Zaanse Schans bent mag uiteraard een bezoekje aan de mosterdmolen De Huisman niet ontbreken. De Huisman staat sinds 1955 op het pakhuis De Haan aan de Zaanse Schans. In januari 2010 is begonnen met de verbouwing van De Huisman. De moderne mosterdmakerij is voor dit doel verplaatst naar een industrieterrein in Wormerveer. Naast het pakhuis De Haan is een nieuw deel gebouwd waarop in december 2010 het achtkant is geplaatst.

Ook een bezoekje aan de klompenmakerij is een kijkje waard. Hier is nog te zien hoe men vroeger de klompen heeft gemaakt.

Een boterhammetje met kaas; wie is er niet groot mee geworden? Kom alles te weten over deze typisch Hollandse lekkernij bij Catharina Hoeve, een replica van een authentieke boerderij uit Oostzaan. In de kaasmakerij geven de kaasmakers, in klederdracht, uitleg over de verschillende soorten kaas.

Deze ligt een beetje los van de andere gebouwen, waardoor hij als 1 gebouw te fotograferen is. Als het wat drukker is met mensen, kan je proberen om een lange sluitertijd te gebruiken (meer dan 30s). Gebruik hiervoor een ND filter.

Er zijn vanaf diverse locaties op de Zaanse Schans leuke doorkijkjes naar de molens.

Je kan hierbij dan ook een leuk contrast krijgen tussen de moderne industrie in de omgeving en de oude molens van vroeger.

De Gekroonde Poelenburg.

Een molen die er qua vorm en kleur toch wel tussen uitspringt is de Gekroonde Poelenburg. Vanaf een nieuwe steiger krijg je een leuk en compleet beeld van deze molen.

Op het erf waar de molen staat heeft eeuwenlang de pelmolen De Grootvorst gestaan welke op 28 maart 1928 is verbrand. Volgens molenkenner Pieter Boorsma hebben er in de Zaanstreek ongeveer 237 paltrokken gestaan waarvan alleen de Gekroonde Poelenburg en De Held Jozua nog over zijn.

In 2005 onderging de molen in opdracht van de eigenaar de Vereniging De Zaansche Molen een grote restauratie waarbij het houtwerk weer in de oorspronkelijke potdekseling werd aangebracht. Het nieuwe houtwerk werd bij deze gelegenheid weer voorzien van de oude kleur waardoor de molen in plaats van een sobere zwarte verschijning een van de meest kleurige gebouwen aan de Schans geworden is. De originele gietijzeren bovenas, van de ijzergieterij De Prins van Oranje, uit 1866 met nummer 430 zit nog steeds in de molen.

Als je tot slot de Zaanse Schans verlaat in de richting van Zaandijk, heb je op de brug nog een mooi overzicht van de molens.

Uiteraard zijn er op de Zaanse Schans nog veel meer leuke bezienswaardigheden. Kijk hiervoor op de website.

Alle foto’s die op de pagina hierboven staan, zijn ook in het groot te zien als je er op klikt.

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!