Het is weer herfst. De tijd van het jaar dat de paddenstoelen weer uit de grond schieten.
We gaan er weer op uit om ze te fotograferen. Heerlijk op een frisse ochtend het bos in op zoek naar mooie plaatjes.

Maar waar moeten we eigenlijk op letten? In dit artikel gaan we een paar tips delen.

Tips en Trucs:


  • Welke lens ga je gebruiken?

Omdat een paddenstoel meestal niet zo groot is, en je hem wel vol in beeld wilt brengen, kan je het beste gebruik maken van een macro lens. Hierdoor kan je erg dicht op je object komen. Je moet dan natuurlijk wel weer opletten op de scherptediepte. Die kan gering worden.
Heb je geen macrolens? Geen probleem. Je kan natuurlijk ook wat verder van het object af gaan en dan gebruik maken van een zoomlens. Je krijgt dan een close-up. Let er hierbij wel op dat er niets tussen jou en de paddenstoel in komt.

  • Maak je paddenstoel schoon!

Omdat de paddenstoelen van onder de grond groeien is er vaak nog kans dat er vuil op zit. Ook zijn ze natuurlijk dicht bij de grond wat ook de kans geeft op vervuiling. Maak daarom je object een beetje schoon, dit kan je bijvoorbeeld doen met een oude kwast. Doe het wel voorzichtig want we willen natuurlijk geen beschadigingen aan de natuur aanbrengen.

  • Hoog of Laag?

Of je een foto van boven of van onderaf maakt bij een paddenstoel kan een wereld van verschil maken. Probeer ook zo laag mogelijk te komen. Dit geeft verassende effecten aan een foto.

  • Licht?

Welke licht ga je gebruiken? Vaak is in het bos of laag bij de grond weinig licht aanwezig. Je kan in dit geval gebruik maken van een flitser voor een invulflits. Ook zou je bijvoorbeeld een ringflitser op je lens kunnen gebruiken.
Een reflector kan je gebruiken voor net een beetje extra licht op een lastige plek. Vaak is het dan wel handig als je met 2 personen bent. Omdat je met weinig licht werkt is het ook verstandig om je statief te gebruiken. Probeer deze zo dicht mogelijk bij de grond te krijgen.

  • Tijd en plaats

Het gouden uurtje wordt door fotografen beschouwd als het beste moment om foto’s te maken. Dat is het uur na zonsopgang en het uur voor zonsondergang. Het licht is dan goudkleurig en onderwerpen in de natuur lichten mooi op. In de herfst is het gouden uurtje zelfs aanzienlijk langer dan in de zomer. Vooral als de lucht helder is kun je hier optimaal van profiteren. Het gouden uurtje in de ochtend geeft overigens scherpere foto’s dan het gouden uur voor het vallen van de avond. De lucht is dan kouder en trilt minder waardoor je beeld scherper is. Ook de rest van de dag kun je prima macrofoto’s maken.

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Heel veel succes!

 

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!