Nu het buiten weer afkoelt hebben we soms dagen met mist. Je denk dan misschien niet direct aan het maken van foto’s. Toch zijn dit dagen waarop je bijzonder gave foto’s kan maken. Het fotograferen in de mist vergt wel een andere aanpak dan je misschien gewend bent, zowel in compositie als in instellingen. In dit arkikel gaan we een aantal zaken bekijken die van belang kunnen zijn.

12 Tips en Trucs:

      1. Check het weer.

        Mist ontstaat door de afkoeling van vochtige lucht. Je ziet het soms in de ochtend of de avond als een kleine laag boven het veld hangen. Het kan ook zo dik zijn dat je geen hand voor ogen ziet. Omdat het vaak maar kort blijft hangen is het van belang het weer goed in de gaten te houden. Zorg ook voor een goede voorbereiding. Er zijn ook kaarten beschikbaar die je laten zien of en hoe mistig het op dat moment is. Bijvoorbeeld van Weerplaza.

      2. Fotografeer buiten de mist

        Buiten de mist staan kan soms beter werken dan erin staan, net zoals dat geldt voor bossen. Door buiten de mist te staan kun je de mooie atmosfeer die mist geeft fotograferen zonder al te veel last te hebben van het heftige contrastverlies wat mist met zich mee brengt. Een goede tip hierbij is om een hoog punt te zoeken vanaf waar je kunt fotograferen.

      3. Fotografeer juist in de mist om storende factoren te verhullen

        Mist kan het zicht beperken. Hoe dikker de mist hoe minder ver je kunt kijken. Dit kan met fotograferen in je voordeel werken. Het beeld kan op deze manier een mysterieuze sfeer krijgen. Door bijvoorbeeld in de mist een object op de voorgrond te fotograferen, kan je een storende factor op de achtergrond uit het zicht halen. Denk bijvoorbeeld aan hoogspanningsmasten of lelijke gebouwen.

      4. Gebruik geen flitsers

        Flitsen in de mist zorgt er voor dat je zicht achteruit gaat. Het kan gaan zorgen voor een heel erg wit beeld, waarbij het object waarom het gaat niet meer uit komt. Gebruik daarom altijd natuurlijk licht. Je kan bijvoorbeeld wel gebruik maken van straatverlichting.

      5. Gebruik lijnen om de aandacht vast te houden.

        Eigenlijk is het altijd belangrijk om een goede compositie in de foto te hanteren, maar je zou misschien al te snel kunnen denken dat de mist juist meer diepte en rust brengt. Thuis kom je er dan achter dat de foto toch minder interessant is dan je aanvankelijk dacht. Kijk dus altijd of je een duidelijke lijn in een foto kan aanbrengen, bijvoorbeeld bomen of een bospad. Je kan ook opzoek gaan naar een kader of een doorkijkje.

      6. Gebruik een statief.

        We hebben al besproken dat je afhankelijk bent van natuurlijk licht, ook ben je op zoek gegaan naar een leuk doorkijkje. Dan is het wel belangrijk dat je een statief gebruikt voor de foto. Op deze manier kan je een langere sluitertijd gebruiken en op die manier met beperkt licht werken.

      7. Overbelicht je foto’s

        Mist kan je camera gemakkelijk op het verkeerde been zetten wat betreft belichting. Dit komt omdat mist licht naar je camera toe reflecteert en je camera daardoor denkt dat er een stuk meer licht is dan er in werkelijkheid is. Je krijgt dan al snel een onderbelichte foto. Door een beetje extra belichtingscompensatie toe te passen kan je een onderbelichte foto voorkomen. Het is natuurlijk wel zo dat dit per situatie kan verschillen.

      8. Mist en zon staan garant voor een mooi plaatje

        Hoewel het zo is, dat wanneer de zon verschijnt de mist snel verdwijnt, kunnen er toch magische dingen gebeuren. Het zonlicht kan bijvoorbeeld door de mist gebroken worden waardoor je hele mooie zonnestralen door het bos heen krijgt. Het mooiste effect krijg je wanneer de mist niet al te dik meer is.

      9. Stel handmatig scherp

        Omdat mistig weer ervoor zorgt dat contrasten vervagen, kan het zijn dat je camera moeite heeft met automatisch scherpstellen. Dit is het makkelijkst op te lossen door gewoon lekker zelf scherp te stellen. Je kan ook op zoek gaan naar een contrastrijk punt, bijvoorbeeld een tak op een paal. Deze steekt af ten opzichte van de mist.

      10. Dauwdruppelsmist-dauwdruppels

        Omdat het erg vochtig is in de mist, is de kans groot dat zich dauwdruppels gaan hechten aan bijvoorbeeld een web van een spin. Ook in de takken van bomen of aan de bladeren kan het mooi zijn om de dauwdruppels te fotograferen. Probeer een mooie contrasterende achtergrond te vinden, dan vallen de druppels meer op. Je kan ook gebruik maken van een macro lens. Dit geeft ruimte om te werken met een geringe scherptediepte. Let er wel op dat het dan windstil is, maar met mistig weer is dit vaak het geval.

      11. LET OP! Kans op condensatie.

        Door de vocht kan het zijn dat er druppels op je objectief komen. Als je dan niet goed oplet, heb je op een aantal foto’s een hinderlijke vlek. Neem daarom altijd een doekje mee om je lens mee schoon te maken.

      12. Camera acclimatiseren na gebruik!

        Omdat het in de mist vaak koud is, koelt ook je apparatuur af. Om condens vorming in de camera te voorkomen is het goed om de camera niet linea recta vanuit de kou in de warmte te brengen. Laat hem bijvoorbeeld nog even staan in een koele hal.

Hopelijk heb je wat aan bovenstaande tips, en maak je bij de toepassing hiervan mooiere foto’s. Veel plezier en ga er lekker op uit!

 

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!